Марко Вовчок тести для самоперевірки.

Марко Вовчок тести для самоперевірки.

Тести для самоперевірки 

Марко Вовчок

1. Укажіть справжнє прізвище Марка Вовчка:
А) Лариса Косач;
Б) Ольга Кобилянська;
В) Марія Вілінська;
Г) Марія Садовська-Барілотті.

2. Укажіть назву прижиттєвих видань творів Марка Вовчка:
А) «З вершин і низин»;
Б) «Малоросійські повісті»;
В) «Баляди і розкази»;
Г) «Народні оповідання».

3. Укажіть твердження, яке не є правильним:
А) Марко Вовчок — основоположниця жанру психологічного роману в українській літературі;
Б) Марко Вовчок — основоположниця дитячої прози;
В) Марко Вовчок зміцнила основи української соціально-побутової повісті;
Г) Марко Вовчок є авторкою історичної казки-повісті «Кармелюк».

4. Хто з українських митців сприяв виходу «Народних оповідань» Марка Вовчка у власній друкарні?
А) Тарас Шевченко;
Б) Пантелеймон Куліш;
В) Іван Франко;
Г) Микола Костомаров.

5. У якому журналі Марко Вовчок вперше опублікувала повість «Інститутка»?
А) «Основа»;
Б) «Колокол»;
В) «Отечественные записки»;
Г) «Русалка Дністровая».

6. Яку першу назву мала повість «Інститутка»?
А) «Устина»;
Б) «Панночка»;
В) «Кріпачка»;
Г) «Невільниця»;
Д) «Вона вийшла заміж».

7. Кому Марко Вовчок присвятила повість «Інститутка»?
А) І. Тургеневу;
Б) Т. Шевченкові;
В) Г. Сковороді;
Г) Г. Квітці-Основ’яненку;
Д) своїй матері.

8. Яка з указаних подій є зав’язкою твору Марка Вовчка «Інститутка»?
А) Сцена, у якій паннночка побила стару кріпачку;
Б) перехід Устини до міста наймичкою;
В) одруження панночки;
Г) приїзд панночки й обрання Устини покоївкою;
Д) перша розповідь Устини про своє життя: «…сиротою зросла я, при чужині, у людях…».

9. Кому з персонажів твору «Інститутка» належать слова: «І тим, що учать, — нуда, і тим, що вчаться, — біда. Багацько часу пропало марно!»?
А) Панночці;
Б) старій пані;
В) Устині;
Г) Назарові;
Д) Прокопу.

10. Укажіть, що викриває і засуджує Марко Вовчок в образі чоловіка панночки, полкового лікаря, «доброго» пана: 
А) невміння відстоювати свою думку;
Б) непрофесійність лікаря;
В) неосвіченість;
Г) аморальність армійської освіти, взаємин і способу життя;
Д) залежність від дружини-деспота, покірність, які перетворюють чоловіка на байдужого спостерігача насильства і жорстокості.

11. Установіть відповідність між персонажем твору Марка Вовчка «Інститутка» і цитатною характеристикою чи реплікою персонажа:

1 — стара пан!
2 — панночка
3 — Катря
4 — Назар
5 — Устина

А) «І що ж то за хороша з лиця була! І в кого вона така вродилася! Здається, і не змалювати такої кралі!,.»;
Б) «Ти в мене будеш царівна над панночками! »;
В) «Увійшов і стоїть перед нами, стелю підпираючи: люлька в зубах: і сивизна… у густі кучері поховалась »;
Г) «Тепер я вже не боюсь вас… Хоч мене живцем із’їжте тепер!»;
Д) «Люди дивуються, що я весела: надійсь, горя-біди не знала. А я зроду така вдалася».

12. Установіть відповідність між жанром і назвою твору:

1 «Інститутка»
2 «Живая душа»
3 «Листи із Парижа»
4 «Сестра»
5 «Кармелюк»

А) роман;
Б) соціально-побутова повість;
В) історична повість-казка;
Г) поема;
Д) оповідання;
Е) художній нарис.

Відповіді: 

1) В;
2) Г;
3) А;
4) Б;
5) В;
6) Б;
7) Б;
8) Г;
9) А;
10) Д;
11) 1-Б, 2-А, 3-Г, 4-В, 5-Д;
12) 1-Б, 2-А, 3-Е, 4-Д, 5-В.

Схожі записи

Мітки , , , , , , , . Закладка постійне посилання.